top of page

A természetes forradalom!

euroklimat_zöld.png

Nem túlzás azt állítani, a múlt héten megrendezett nürnbergi CHILLVENTA Nemzetközi Klíma, Hűtés és Légtechnikai Szakkiállítás a természetes hűtőközegek forradalmának egyik fontos színterévé vált. Szinte nem volt olyan kiállító, aki ne helyezett volna el a standján valamilyen (pl. NH₃, CO₂, R290) természetes hűtőközeggel működtetett berendezést, legyen az fagyasztó, hűtőpult, rooftop, splitklíma, folyadékhűtő ill. hőszivattyú, vagy ne tett volna bejelentést komplett készülék sorozatok jövőbeni természetes hűtőközegre történő átállításáról. Ez alól, maximum egy-kettő, a hűtőközeg gyártásban (is) érdekelt cég képezte a kivételt.

 

Örömmel láttuk, hogy a 4-5 évvel ezelőtt – Váradi Gábor (†) műszaki igazgatónk által – kijelölt út, miszerint cégünk 2020-ra lehetőleg már több, természetes hűtőközeggel működő berendezés installációjával rendelkezzen, előrelátó döntésnek bizonyult. Mosolyogva vettük tudomásul, hogy az akkor általunk -több szempont miatt is- legjobbnak tartott R290-es természetes hűtőközeg az idei kiállítás „sztárjának” bizonyult. Nem volt olyan földrész, amelynek valamely gyártója ne vonultatott volna fel, speciálisan erre a hűtőközegre kifejlesztett új berendezéseket, a kompresszoroktól kezdve az elpárologtatón át egészen a szivárgásérzékelőkig.

 

Az világosan látszik, hogy az EU-ban az erősen környezetszennyező szintetikus hűtőközegek mint pl. az R410A, R134a, de már lassan az R32, R454b is (és nem csak a GWP-értékük miatt) egyre inkább nemkívánatosnak minősülnek. Az F-Gáz törvény folyamatos szigorításának hatására, (nem beszélve a bizonyos HFC/HFO-k betiltását előrevetítő REACH/PFAS javaslat esetleges elfogadásáról), ezek a közegek inkább csak átmeneti megoldásnak tekinthetőek.

Most már általános tendenciaként mutatkozik a természetes hűtőközegekhez való visszatérés (pl. CO2, ammónia), illetve az A3-as besorolás miatt egy ideig mellőzött, de kiváló termodinamikai paraméterekkel rendelkező szénhidrogén-vegyületek egyre elterjedtebb alkalmazása, mint pl. az R290 és alacsony nyomású „társa” az R600.

Nem csoda hát, ha manapság már a néhány kW-os mobilklímától, a hűtőpultokon keresztül a tekintélyes hűtési/fűtési teljesítményű léghűtéses, kompakt folyadékhűtők és hőszivattyúk készülnek pl. az R290 jelű, hűtőközeg alkalmazásával. A kompakt léghűtéses (vagy akár vízhűtéses) berendezések szabad térben, a minimális védőtávolságok betartásával, gond nélkül elhelyezhetők, akár a töltetmennyiségre vonatkozó korlátozás nélkül. Erre egyértelmű útbaigazítást nyújt a hatályos MSZ EN 378 szabvány 2. fejezete.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni a szakemberek folyamatos képzését, ill. a biztonsági szabályok betartását, már csak azért is, mert a kültéri kompakt rendszerek után 2021 2. félévében (egyenlőre limitált mennyiségben) Európában is megkezdődött (Ázsia és Óceánia után) az R290-es hőtőközeggel működő splitklímák forgalmazása.

 

Nézzük át röviden, milyen előnyei vannak az R290 jelű, propán hűtőközeg használatának:

 1. Ultra alacsony az üvegházhatás-tényezője: Global Warming Potential

 2. Nem tartozik az F-gáz rendelet (Magyarországon a 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet) hatálya alá, mivel nem fluorozott szénhidrogénről van szó, tehát nem kell regisztrálni a hűtőkört, és nem kell kötelező szivárgásvizsgálatokat sem végezni rajta.

 3. Kiváló hűtéstechnikai tulajdonságokkal rendelkezik, az úgynevezett fajlagos hűtési teljesítménye 2-3-szorosa az F-gázokénak, ez kisebb kompresszor- és csőméreteket igényel.

 4. Nagyon kedvező, hogy a legtöbb F-gázhoz (pl. R410A, R32, R454b) viszonyítva lényegesen alacsonyabb nyomásértékeken megy végbe a kondenzáció (pl. 50 °C kondenzációs hőmérsékletnél csupán 17 bar nyomáson), ezért alacsonyabb a szivárgás veszélye is. Előny a magas kritikus hőmérséklet ill. a kompresszorból kilépő gázhőmérsékletek értékei is, ami jelentősen növeli a kompresszorok és a hűtőkör élettartamát is.

 5. Tekintettel arra, hogy egy komponensű hűtőközeg, mechanikus tisztítás után újra felhasználható, nincs szükség bonyolult előállításra és regenerálásra sem, mint az F-gáz keverékek esetében (további jelentős CO2-kibocsátást okozva ezzel).

 6. Hűtőközeg-szökés esetén a pótlás egyszerűen és elérhető áron végrehajtható.

 7. És ami megfizethetetlen: a tudat, hogy nem csak beszélünk a környezet védelem fontosságáról, hanem saját szakterületünkön valóban teszünk is érte.

 

Környezettudatos, tájékozott gépész tervező ma már nem hagyhatja figyelmen kívül ezeket a szempontokat. Lehetőleg ne tervezzünk olyan – 20 éves várható élettartamú – hűtő/hőszivattyú berendezést, amelyek már most is, elavult, környezetkárosító hűtőközeggel működnek! Ez a beruházóknak, és az üzemeltetőknek sem érdeke, hiszen az ilyen berendezések hosszútávú üzemeltetése, szervízelése egyre nehézkesebb és drágább lesz!
A Columbus Klímaproject Kft. az egész ország területén (2019-óta) már több R290-es folyadékhűtő és hőszivattyú referencia telepítéssel rendelkezik. (jelenleg 30 kW-tól 1150 kW-ig)

 

Íme néhány, zöld technológiás EUROKLIMAT berendezés, a telepítések különböző fázisaiból:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érzékelve a hűtőközeg egyre erőteljesebb térnyerését (különösen a hőszivattyúk esetében) a 35 kW-tól 190 kW-ig terjedő Euroklimat HERA sorozat után bevezetjük az új, nagyobb teljesítményű V-HERA hőszivattyú sorozatot is, ami 200 kW-tól 710 kW-ig terjeszti ki a teljesítmény választékot.

Főbb tulajdonságai:

 1. Nagy méretben is minősítettek, nem csak alacsony SCOP LT, hanem közepes SCOP MT hőmérsékletekre is: 55°C/-10°C külső h.-ig, és 50°C/-20°C külső h.-ig. (azaz, nem -10°C-nál maximum 30-40°C-kal fűteni is tudó folyadékhűtő, mint a 190 kW feletti scroll kompresszoros berendezések esetében)

 2. Természetes – ezért ténylegesen és nem csak a marketingben környezetbarát – R290-es hűtőközeg! (GWP=3, új IPCC jelentés alapján valójában 0.02!)

 3. Nem szükséges a befecskendezéses kompresszor (egyszerűbb és a – befecskendezés miatt – időkorlát és visszaszabályozás nélküli hűtőkör) a jóval kedvezőbb gáz termodinamika miatt!

 4. Alacsonyabb kondenzációs nyomás, magasabb kritikus hőmérséklet, alacsonyabb kompresszor nyomó oldali hőmérséklet GDT, (mint pl. az R32, R410A, R454b esetében) egyszóval, sokkal hosszabb várható élettartam, és alacsonyabb szivárgási ráta!

 5. Nem kell félni a hűtőközeg kivezetési idejétől. Sem az F-Gáz törvény (sem a PFAS) tervezett megszorításai, sem a tagállam szintű szigorítások sem vonatkoznak rá, pl. a német és a skandináv országok állami tenderein 12 kW felett már csak természetes hűtőközeggel működő klímaberendezések versenyezhetnek!

 • Standard felszereltség része: pl. az inverteres kompresszorok, EC ventilátorok, hydrofil bevonatos döntött hőcserélők, önszabályzó csepptálca fűtés, elektronikus adagolók, Pco5+ fejlett vezérlés, fűtés -20°C-ig.

FONTOS: Előkészületben a kifejezetten magas hőmérsékletű (70 °C/ –13 °C külső hőmérséklet mellett) nem kondenzációs kazán kiváltásokra tervezett HERMES nagyteljesítményű kompakt hőszivattyú sorozat, alacsony nyomású hűtőközegekkel (R600 ill. R513a), speciális 2-fokozatú és nagy kompresszió viszonyú inverteres csavar kompresszorokkal és növelt felületű hydrofil hőcserélőkkel. Részletekkel később szolgálunk.

A hőszivattyúk mellett, azonban fontos megemlíteni az EUROKLIMAT R290-es hűtőközeggel működő (kültéri kompakt) technológiai hűtőgép sorozatait is, (magas, közepes és alacsony vízhőmérsékletekre is) melyek immár 7 kW–1300 kW közötti teljesítmény tartományban rendelhetőek.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
221018-7.jpg
7.jpg
8.jpg
Ecser, Crystiens csarnok fűtés/hűtése 2 db HERA 190 inverteres hőszivattyúval. (2*190 kW, LWT=50°C, Tk=-20°C mellett)
Nagytarcsa, Shoebox csarnok hűtés/fűtés 2 db HERA 95 inverteres hőszivattyúval. (2*95 kW, LWT=50°C, Tk=-20°C mellett)
Richter Gedeon Nyrt.: TETI BS 31 technológiai folyadékhűtők (2*35 kW, LWT=10°C Tk=46°C-tól
-20°C-ig)
Tanuszodák projekt első HERA 190 inverteres hőszivattyúja. (190 kW, LWT=50°C, Tk=-20°C mellett)
Bonyhád, daruzás: a 2. a 4 db borászati CRIO BS 698
4-4-IO technológiai folyadékhűtőből (4x710 kW,
LWT:–6 °C)
 „A” típusú tornacsarnok projekt egyik HERA 95 hőszivattyúja. (95 kW)
Gyöngyös 2 db családi ház (és borospince) fűtés/hűtése 1 db HERA 35 inverteres hőszivattyúval. (35 kW, LWT= 47°C Tk=-20°C mellett)
Kazincbarcikai gyártócsarnok hűtés/fűtése 2 db HERA 130 inverteres (DS hővisszanyerő) hőszivattyúval. (2*135 kW, LWT= 50°C, Tk=-20°C mellett)
bottom of page