top of page

Az R290-es forradalom!

euroklimat_zöld.png

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy vált a nürnbergi CHILLVENTA Nemzetközi Klíma, Hűtés és Légtechnikai Szakkiállítás a TERMÉSZETES hűtőközegek forradalmának egyik fontos színterévé és ugyanez várható a frankfurti ISH rendezvényen is. Hogy miért? Mert jelen állás szerint az új F-Gáz törvény szigorításai (a szakbizottság a múlt héten módosításokkal elfogadta az előterjesztést), ami már az új IPCC 06 jelentés alapján számítja a GWP értékeket, és az elhíresült – veszélyes anyagokról szóló – PFAS törvénytervezet (február 7-én vitára beterjesztve) bevezetésével az EU törvényhozói viszonylag rövid határidőn belül (pl. monoblokk hőszivattyúk esetén 2025. dec. 31-ig gyártható F-gáz tartalmú készülék) – szinte minden szintetikus hűtőközeget kigyomlálnak az európai piacon forgalmazható klímaberendezésekből. Gyakorlatilag minden HFC, ill. a legtöbb HFO tartalmú hűtőközeg, az éppen csak használatba vett keverékeikkel együtt (pl. R454a/b, R448, R449… stb.) valamelyik törvény tiltása alá fog tartozni. Így tehát – amennyiben a tervezetek elfogadásra kerülnek – „future proof” valós alternatívát csak a természetes hűtőközegek jelentenek majd.  A gyors változást nem csak az jelzi, hogy szinte minden gyártó sorban jelenti be R290-es (R600, R170), R744-es vagy éppen R717-es hűtőközegekre kifejlesztett sorozatait, hanem az, hogy pl. a Magyarországon is jelen lévő, Nyugat-Európai multinacionális vállalatok részéről a tavalyi év vége óta érezhetően több az ajánlatkérés a természetes hűtőközeggel (NATREF) működő készülékekre.

 

Világosan látszik tehát a tendencia, hogy az EU-ban (hasonló intézkedéseket készít elő az USA, Kanada, Ausztrália és India! környezetvédelmi hivatala is) az erősen környezetszennyező szintetikus hűtőközegek mint pl. az R410a, R134a, de már lassan az R32, R1234yf/ze, R454a/b is (nem mindegyik a magasabb IPCC 06 GWP értékük – mint pl. az R32 amelynek új értéke 771! –, hanem utóbbiak pl. a mérgező polyfluorakryl tartalmuk miatt) egyre inkább nemkívánatosnak minősülnek.

Nem csoda hát, ha manapság már a néhány kW-os mobilklímától, a hűtőpultokon keresztül a tekintélyes hűtési/fűtési teljesítményű léghűtéses, kompakt folyadékhűtők és hőszivattyúk készülnek pl. az R290 jelű, hűtőközeg alkalmazásával. A kompakt léghűtéses (vagy akár vízhűtéses) berendezések szabad térben, a minimális védőtávolságok betartásával, gond nélkül elhelyezhetők, akár a töltetmennyiségre vonatkozó korlátozás nélkül. Erre egyértelmű útbaigazítást nyújt a hatályos MSZ EN 378 szabvány 2. fejezete.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni a szakemberek folyamatos képzését, ill. a biztonsági szabályok betartását, már csak azért is, mert a kültéri kompakt rendszerek után 2021. második félévében Európában is megkezdődött (ázsiai és óceániániai országokban már eladott 1 millió berendezés után!) az R290-es hűtőközeggel működő splitklímák forgalmazása. Az új beltérben használható töltetmennyiségekre vonatkozó szabványokat az IEC már megszavazta, mind a plug-in berendezések (350…500g), mind pedig az osztott splitklímák esetében (330…990g).

 

Nézzük át röviden, milyen előnyei vannak az R290 jelű, propán hűtőközeg használatának:

 1. Ultra alacsony az üvegházhatás-tényezője: Global Warming Potential <1 (új IPCC-06 jelentés szerint 0.02, nem pedig 3!), ellentétben a manapság használatos, fluorozott, szénhidrogén-alapú hűtőközegekkel, amelyek GWP-értéke ennek 600-1500-szorosa nagyságrendileg.

 2. Nem tartozik az F-gáz rendelet (Magyarországon a 14/2015 (II.10.) Korm. sz. rendelet) hatálya alá, mivel nem fluorozott szénhidrogénről van szó, tehát nem kell regisztrálni a hűtőkört, és nem kell kötelező szivárgásvizsgálatokat sem végezni rajta.

 3. Kiváló hűtéstechnikai tulajdonságokkal rendelkezik, az úgynevezett fajlagos hűtési teljesítménye 2-3 szorosa az F-gázokénak, ez kisebb kompresszor- és csőméreteket igényel.

 4. Nagyon kedvező, hogy a legtöbb F-gázhoz (pl. R410A, R32, R454b) viszonyítva lényegesen alacsonyabb nyomásértékeken megy végbe a kondenzáció (pl. 50°C kondenzációs hőmérsékletnél csupán 17 bar nyomáson), ezért alacsonyabb a szivárgás veszélye is.

 5. Előny a magas kritikus hőmérséklet. (pl. kisebb teljesítményvesztés magas hőmérsékleteken)

 6. Előnyösek a kompresszorból kilépő gázhőmérsékletek értékei is (ami pl. jelentősen növeli a kompresszorok és a hűtőkör élettartamát)

 7. Tekintettel arra, hogy egy komponensű hűtőközeg, mechanikus tisztítás után újra felhasználható, nincs szükség bonyolult előállításra és regenerálásra sem, mint az F-gáz keverékek esetében (további jelentős CO2-kibocsátást okozva ezzel)

 8. Hűtőközeg-szökés esetén a pótlás egyszerűen és kedvező áron végrehajtható.

 9. És ami megfizethetetlen: A tudat, hogy nem csak beszélünk a környezet védelem fontosságáról, hanem saját szakterületünkön valóban teszünk is érte.

 

Környezettudatos, tájékozott gépész tervező ma már nem hagyhatja figyelmen kívül ezeket a szempontokat. A jövőbeni szabályzások ismeretében lehetőleg ne tervezzünk olyan, – 20 éves várható élettartamú – hűtő/hőszivattyú berendezést, amelyek már most is, elavult, környezetkárosító hűtőközeggel működnek! Ez a Beruházóknak, és az Üzemeltetőknek sem érdeke, hiszen az ilyen berendezések hosszútávú üzemeltetése, szervízelése egyre nehézkesebb és drágább lesz!

A Columbus Klímaproject Kft. az egész ország területén (2019-óta) már több R290-es folyadékhűtő és hőszivattyú referencia telepítéssel rendelkezik (jelenleg 35 kW-tól 1150 kW-ig).

 

Íme néhány, zöld technológiás EUROKLIMAT berendezés, a telepítések különböző fázisaiból:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érzékelve a hűtőközeg egyre erőteljesebb térnyerését (különösen a hőszivattyúk esetében) a 35 kW-tól 190 kW-ig terjedő Euroklimat HERA sorozat után bevezetjük az új, nagyobb teljesítményű V-HERA hőszivattyú sorozatot is, ami 200 kW-tól 710 kW-ig terjeszti ki a teljesítmény választékot.

Főbb tulajdonságai:

 1. Nagy méretben is minősítettek, nem csak alacsony SCOP LT, hanem közepes SCOP MT hőmérsékletekre is: 55°C/-10°C külső h.-ig, és 50°C/-20°C külső h.-ig. (azaz, nem -10°C-nál maximum 30-40°C-kal fűteni is tudó folyadékhűtő, mint a 190 kW feletti scroll kompresszoros berendezések esetében)

 2. Természetes – ezért ténylegesen és nem csak a marketingben környezetbarát – R290-es hűtőközeg! (GWP=3, új IPCC jelentés alapján valójában 0.02!)

 3. Nem szükséges a befecskendezéses kompresszor (egyszerűbb és a – befecskendezés miatt – időkorlát és visszaszabályozás nélküli hűtőkör) a jóval kedvezőbb gáz termodinamika miatt!

 4. Alacsonyabb kondenzációs nyomás, magasabb kritikus hőmérséklet, alacsonyabb kompresszor nyomó oldali hőmérséklet GDT, (mint pl. az R32, R410A, R454b esetében) egyszóval, sokkal hosszabb várható élettartam, és alacsonyabb szivárgási ráta!

 5. Nem kell félni a hűtőközeg kivezetési idejétől. Sem az F-Gáz törvény (sem a PFAS) tervezett megszorításai, sem a tagállam szintű szigorítások sem vonatkoznak rá, pl. a német és a skandináv országok állami tenderein 12 kW felett már csak természetes hűtőközeggel működő klímaberendezések versenyezhetnek!

 • Standard felszereltség része: pl. az inverteres kompresszorok, EC ventilátorok, hydrofil bevonatos döntött hőcserélők, önszabályzó csepptálca fűtés, elektronikus adagolók, Pco5+ fejlett vezérlés, fűtés -20°C-ig.

 • FONTOS: Előkészületben a kifejezetten magas hőmérsékletű (75°C/-13°C külső h. mellett) nem kondenzációs kazán kiváltásokra tervezett HERMES nagyteljesítményű kompakt hőszivattyú sorozat, alacsony nyomású hűtőközegekkel (R600, ill. R513a), speciális
  2 fokozatú és nagy kompresszió viszonyú inverteres csavar kompresszorokkal és növelt felületű hydrofil hőcserélőkkel. Jelenleg egyedi ajánlat alapján.

 

A hőszivattyúk mellett, azonban fontos megemlíteni, hogy az EUROKLIMAT – mint, az R290-es hűtő és fűtő nagyteljesítményű kompakt berendezések kifejlesztésében és gyártásában élenjáró gyártó (OEM is) – rendelkezik jelenleg a piacon a legszélesebb komplett hűtőgép/hőszivattyú sorozatokkal: magas, közepes (TETI) előremenő hőmérsékletekkel, vagy akár mélyhűtésre (CRIO) is alkalmas folyadékhűtőkkel, a 5 kW-1250 kW közötti teljesítmény tartományban.

9.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5-2.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
Ecser, Crystiens csarnok fűtés/hűtése 2 db HERA 190 inverteres hőszivattyúval. (2*190 kW, LWT=50°C, Tk=-20°C mellett)
Nagytarcsa, Shoebox csarnok hűtés/fűtés 2 db HERA 95 inverteres hőszivattyúval. (2*95 kW, LWT=50°C, Tk=-20°C mellett)
Richter Gedeon Nyrt.: TETI BS 31 technológiai folyadékhűtők (2*35 kW, LWT=10°C Tk=46°C-tól
-20°C-ig)
Tanuszodák projekt első HERA 190 inverteres hőszivattyúja. (190 kW, LWT=50°C, Tk=-20°C mellett)
Gyöngyös, egyike a 4 db borászati CRIO BS 698 4-4-IO technológiai inverteres folyadékhűtőből (4*710 kW, LWT= -6°C, Tk=46-tól -20°C-ig)
„A” típusú tornacsarnok projekt első HERA 95 inverteres hőszivattyúja. (95 kW LWT=52°C, Tk=-15°C mellett)
Gyöngyös 2 db családi ház (és borospince) fűtés/hűtése 1 db HERA 35 inverteres hőszivattyúval. (35 kW, LWT= 47°C Tk=-20°C mellett)
Kazincbarcikai gyártócsarnok hűtés/fűtése 2 db HERA 130 inverteres (DS hővisszanyerő) hőszivattyúval. (2*135 kW, LWT= 50°C, Tk=-20°C mellett)
Budapest, egészségügyi centrum hűtés/fűtése 2 db HERA 130 inverteres (DS hővisszanyerő) hőszivattyúval. (2*135 kW, LWT=55°C Tk=-13°C mellett)
bottom of page