top of page

2023. április 5.

Vissza a természet(es)hez!

Elfogadták az új F-gáz rendeletet!

 

Az EU törvényhozói viszonylag rövid határidőn belül szinte minden szintetikus hűtőközeget kitiltanak az európai piacon forgalmazható klímaberendezésekből.

2023. március 16.

Az R290-es forradalom!


Világosan látszik a tendencia, hogy az EU-ban az erősen környezetszennyező szintetikus hűtőközegek mint pl. az R410a, R134a, de már lassan az R32, R1234yf/ze, R454a/b is egyre inkább nemkívánatosnak minősülnek.

2022. október 18.

A természetes forradalom


Nem túlzás azt állítani, a múlt héten megrendezett nürnbergi CHILLVENTA Nemzetközi Klíma, Hűtés és Légtechnikai Szakkiállítás a természetes hűtőközegek forradalmának egyik fontos színterévé vált. Szinte nem volt olyan kiállító, aki ne helyezett volna el a standján valamilyen (pl. NH₃, CO₂, R290) természetes hűtőközeggel működtetett berendezést, legyen az fagyasztó, hűtőpult, rooftop, splitklíma, folyadékhűtő ill. hőszivattyú, vagy ne tett volna bejelentést komplett készülék sorozatok jövőbeni természetes hűtőközegre történő átállításáról. Ez alól, maximum egy-kettő, a hűtőközeg gyártásban (is) érdekelt cég képezte a kivételt.

2022. szeptember 20.

Hővisszanyerés elfolyó meleg vízből

Egyszerű és hatékony megoldás nagy HMV-igényű épületeknél


Cikkünkben egy speciális hővisszanyerési lehetőséget mutatunk be, mely a nyugati országokban már régebb óta használatos, de Magyarországon – talán éppen az irreálisan alacsony energiaárak miatt – eddig nem terjedt el.

2022. március 11.

A textil légcsatornák és légbevezető rendszerek korszerű felhasználási lehetőségei

 

Cikkünkben a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Légtechnika laboratóriumában, a Columbus Klímaproject Kft. által forgalmazott és telepített PRIHODA textil légcsatornákat mutatjuk be, melyeken keresztül ismertetjük ezek szélesebb körű felhasználási lehetőségeit.

bottom of page